In dit nieuwe boek in de serie Wijk in Beeld
staan de “Kanaaloevers” centraal; het, tussen de Apeldoornse brug en de spoorbrug gelegen middendeel van de kanaalzone; aan de westzijde, op de centrumoever, begrensd door de Stationstraat en de Molendwarsstraat; aan de oostzijde , op de Welgelegenoever, begrensd door Welgelegenlaan/-weg en door de Spoorbrugweg/Kanaal Noord.
De westoever werd voorheen ook geduid met de naam Haven-Midden; de oostoever door Welgelegen-Midden. De naam Haven (-Midden) verwees naar de tot eind jaren zeventig op deze oever aanwezige havenfaciliteiten. De naam Welgelegen verwees naar het voormalige landgoed Welgelegen.
Vanaf begin jaren negentig van de vorige eeuw vond in het gebied Kanaaloevers een grootschalige transformatie plaats; de tot dan toe aanwezige overwegend industriële zone werd getransformeerd naar een nieuw woon-, werk- en recreatief gebied.
Deze transformatie is nog een volle gang , maar grote delen zijn gerealiseerd. Er zijn tot 2017 meer dan 1100 nieuwe woningen gebouwd, bijna 20.000m2 nieuwe bedrijfs- en kantoorruimte, 4000m2 winkelruimte, twee nieuwe horecavoorzieningen en een nieuwe basisschool.
Dit boek beschrijft de overwegingen en achtergronden van de opbouw en vormgeving van de nieuwe wijk. Waarom ziet de wijk er nu zo uit, waarom hoogbouw op bepaalde plekken, waarom een grote weg dwars door de wijk ?
Ook komt de aanpak van het transformatieproces aan de orde; hoe is zo’n grote ruimtelijke verandering midden in het stadcentrum aangepakt, wie waren betrokken, hoe zijn keuzes tot stand gekomen ?
In die zin geeft het boek een inkijk in de stedenbouw en de wijze van gebiedsontwikkeling van rond de decenniumwisseling.